piektdiena, 2011. gada 18. novembris

Bez kā nevar iztikt Meksikā 1

Nolēmu uzrakstīt dažus ierakstus - bez kā nevar dzīvot Meksikā.

Pirmo vietu es dotu limon



Latviski tas būtu laims. Šeit to sauc vienkārši par citronu, bet dzeltenos citronus, pie kā esam pieraduši, te neatrast.

Kas notiktu, ja pēkšņi Meksikā laimu nevarētu dabūt:

- nevar iemarinēt aquachiles vai seviche. 

Aquachiles - tas ir dievišķigs ēdiens, kad jēlas garneles iemarinē laima sulā, kurai piejaukts čili, kinza, sīpoli (var pievienot vēl mango, ananāsu) un pēc 10 minūtēm garneles kļūst sārtas  - it kā vāritas vai ceptas, bez jelkādas termiskas apstrādes. Ņam, ņammmm....




 - alum, tādam, kā piemēram Corona vai Sol, nebūtu ko pievienot
- nevar uztaisīt salātus
- nevarētu iedzert baltvīnu, kam pievieno laimu un ūdeni ( apmēram 1/3 vīna pārējais ūdens un ledus)
- pēc granātābola nomizošanas, rokas nedabūtu tīras
- nebūtu ko pievienot dzeramajam ūdenim
- nevar uztaisīt labu klasisko Margaritu (tequila kokteilis). Ar laimu apsmērē glāzes maliņu, ko pēc tam iemērc sālī - paliek tāda smuka glazēta sāls maliņa. Par to vēlāk uzrakstīšu - kā pagatavot īstu Margaritu. Starp citu - labai Margaritai vajag kādus 5-6 laimus.
- nevar sagatavot labu guacamole
- nav ko uzspiest uz taco
- ja iekož ods, ticiet man, to vasarā te netrūkst, laimu uzsmerē un iemarinē kodienu

Vārdu sakot laims tiek pievienots visur, kas ēdams. Rīgā nopērkamie laimi  ir stipri skābāki, nekā šeit. Margarita sanāk ne visai laba ja tai pievieno dzelteno citronu - tā kļūst vienkārši nedzerama, ja nepievieno 4 karotes vissaldākā cukura.

Laims tiek turēts mājās ar rezervi - citādi dzīve apstāsies.

Kā teiktu viens mans cīņu biedrs no universitātes slēpošanas izlases laikiem - "vešč" (latviski: lieta! )

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru