trešdiena, 2012. gada 4. jūlijs

Vibram Fivefingers vs adidas adiPure - field test

Sorīt testēju Vibram Fivefingers (turpmāk - VFF) pret adidas adiPure (turpmāk - AA) viens pret vienu lauka apstākļos. Kreisā kājā AA , labajā VFF.


Pirms testa tas izskatījās šādi:


Maršruts pa Rīgu: Hanzas iela, Ganību dambis, Andrejsala, Elizabetes iela, Brieža iela, Dzirnavu iela u.t.t.



Pirmās sajūtas. Tatad - katrā kājā citāda kurpe un skrienu. Pagājuši ap 2 km, kad pēkšņi attopos, ka man taču jātestē apavi, nevis truli jāskrien. Tas nozīmē, ka nekādu būtisku atšķirību starp apaviem nav.

Sāku meklēt, ko testēt.

1. Ūdens tests - neliela peļķe. Izskrēju cauri nelielai peļķei - nekāda lielā starpība. Abi apavi paliek nedaudz mitri, AA varbūt nedaudz paliek smagāki, bet pavisam nedaudz.

2. Ūdens tests - liela peļķe. Ar grūtībām, bet tomēr atradu palielu dziļu peļķi, lai kārtīgi samitrinātu apavus. Tur jau bija starpība. AA kurpe kā uzlieta, bet VFF tūlīt pēc peļķes forsēšanas kāja slīd pa kurpi kādas minūtes divas. Tas bija interesants atklājums. Pēc kāda laika viss atkal savās vietās.

3. Oļu tests. Pie Andrejostas ir oļu uzbērums tur kur vilciena sliedes. Te varēja vēlreiz pārliecināties, ka VFF zole ir daudz plānāka un varēja vairāk just akmeņus, nekā ar AA.

4. Bruģa tests. Uz Dzirnavu ielas no Brieža ielas ir bruģis, bet pārāk līdzens, tāpēc izmantoju bruģa daļu kas atrodas tuvāk ietvei. Tur VFF uzvedās daudz stabilāk nekā AA. Kas vēl reiz pierāda, ka ir svarīga saskare ar kontinentu, lai kāja paspēj pielāgoties. Tātad AA zole bija ap 10mm, Vibram 3,5mm.

5. Suņa kakas tests - gandrīz sanāca, bet veiksmīgi izvairījos.

Pēc testa apavi izskatījās šādi. Kā jau varēja sagaidīt nekādas nopietnas deformācijas pēc 7,5 km nenotika. VFF izskatās drusku tumšāki, kad slapji.


6. Žāvēšanas tests - tagad abi konkurenti draudzīgi blakus žūst. Pret vakaru pataustīju - VFF izžuvuši, AA - vēl mitri.



7. Veļas mašīnas tests - nezinu par AA, bet VFF ļoti labi var izmazgāt veļasmašīnā. Kad abus izmazgāšu - papildināšu.

Secinājums:

Abi ir lietojami.
VFF tomēr patīk labāk, labāka saķere ar virsmu, pēda ātrāk spēj reaģēt uz visādiem nelīdzenumiem. Arī dizains labāks. Labak pieguļ pie kājas.
Vārdu sakot, ja kāds grib sākt skriet ar šādiem apaviem, AA varētu būt labs iesākums, pēc tam VFF, nu un pēc tam jau ar plikām pēdām.

2 komentāri:

  1. Labi, ka šiem abiem izskats gandrīz vienāds, no malas droši vien nemaz nevar redzēt, ka dažādi apavi skrējējam kājās. Kad saplīsīs viens no apaviem, to varēs aizvietot ar atbilstošo no otra pāra ;)

    AtbildētDzēst
  2. Viens jau saplīsa :-) tagad kurpnieks domā kā salabot.

    Vajartā saplēsu uz kaut kāda akmeņa lielam pirkstam virsu. Uzliks ielāpu un būs labi.

    AtbildētDzēst